
Żeby zachować jakość i przydatność transportowanych ładunków, należy je przewozić w odpowiednich warunkach.
Wśród stawianych wymogów często pojawia się utrzymywanie przez cały przejazd określonej temperatury w przestrzeni ładunkowej. Wówczas mamy do czynienia z transportem w temperaturze kontrolowanej. Na czym on polega? Jakie produkty przewozi się w ten sposób?
Transport w temperaturze kontrolowanej – co to znaczy? Na czym polega? Katalog produktów
Już niewielkie wahania temperatur w przestrzeni ładunkowej mogą zmienić parametry przewożonych towarów do tego stopnia, że nie będą się one nadawały do wykorzystania. Dlatego transport w temperaturze kontrolowanej jest jednym z najczęściej wybieranych sposobów przewozu wielu produktów, w tym m.in. artykułów żywnościowych. Odpowiednio zorganizowany zapewnia towarom najwyższe standardy przechowywania, dzięki czemu nie tracą one nic na swojej jakości. Jak w praktyce on wygląda?
Transport w temperaturze kontrolowanej to nic innego jak przewóz towarów w stałej, monitorowanej na bieżąco temperaturze – najczęściej niskiej lub ujemnej, choć zdarzają się też grupy produktów, które należy transportować w cieple. Zazwyczaj jest on wykonywany przy zastosowaniu specjalnych chłodni i izoterm, które utrzymują zadaną temperaturę przez cały czas trwania transportu.
Jakie produkty obejmuje transport w temperaturze kontrolowanej?
Istnieje wiele produktów, które dla zachowania swoich właściwości wymagają transportu w temperaturze kontrolowanej. Zalicza się do nich m.in.:
- mrożonki,
- mięso i podroby,
- ryby,
- mleko, jaja i nabiał,
- warzywa i owoce,
- kwiaty,
- ziarna zbóż,
- alkohol,
- napoje i syropy,
- leki i farmaceutyki,
- artykuły medyczne,
- kosmetyki,
- chemię,
- wrażliwe materiały budowlane,
- niektóre urządzenia elektroniczne.
Katalog produktów wymagających transportu w temperaturze kontrolowanej jest szeroki. Najczęściej są to szybko psujące się artykuły żywnościowe oraz towary o krótkim terminie przydatności, a także lekarstwa, kosmetyki, odczynniki chemiczne i materiały biologiczne.
Nie tylko optymalna temperatura – o czym jeszcze należy pamiętać przy organizacji transportu w temperaturze kontrolowanej?
Transport w temperaturze kontrolowanej jest jednym z najtrudniejszych do zorganizowania rodzajów transportu. Przede wszystkim obliguje do zachowania odpowiedniej temperatury w całym łańcuchu dostaw, także podczas przeładunku. Dlatego jego uczestnicy muszą ze sobą ściśle współpracować, aby nie narazić towarów na szwank.
Właściwą temperaturę do przewozu i przechowywania artykułów określa ich producent, jednak to spedycja i przewoźnicy są odpowiedzialni za dowóz ładunku do odbiorcy w niezmienionym stanie. Dlatego organizację transportu warto powierzyć specjalistom. Nie tylko dysponują oni odpowiednią flotą, ale również know-how, dzięki któremu transport w temperaturze kontrolowanej przebiega bez niespodzianek.
Monitorowanie i utrzymywanie określonej temperatury przez cały transport nie jest jedyną kwestią, o którą należy zadbać, aby zachować jakość przewożonych towarów. Istotne jest także:
- określenie optymalnej (najkrótszej) trasy,
- wyeliminowanie zbędnych postojów na trasie,
- odpowiednie przygotowanie przestrzeni ładunkowej przed załadunkiem – jej wnętrze musi być czyste, suche i bezzapachowe,
- zachowanie optymalnej wentylacji przestrzeni ładunkowej.
Ponadto kierowcy wykonujący transport w temperaturze kontrolowanej muszą dysponować stosownymi kwalifikacjami. Bez wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa przewożonych produktów oraz znajomości zasad działania agregatów chłodniczych i obowiązujących norm nie powinni prowadzić samochodu.
Żeby transport w temperaturze kontrolowanej zakończył się sukcesem, należy zadbać o szereg szczegółów. Zachowanie odpowiedniej temperatury to tylko jedna z kwestii. Dlatego organizację przewozów tego typu warto zlecić specjalistom. Rzetelna firma transportowa zajmie się wszelkimi szczegółami, dzięki czemu ładunek dotrze do odbiorcy bez niespodzianek i w terminie.